1. Mše svatá pro děti – 1. 9.

Marek Husák/ 1 září, 2019/ Dětské mše

Visits: 311

svatá Anežka Česká

Příběh:

Anežka byla už od malička výjimečná. Byla to totiž princezna. Narodila se před více než osmi sty lety. Možná se vám to zdá neuvěřitelně dávno. Přesto se od ní můžeme inspirovat a učit i my, v dnešní době.

Královně Konstancii bylo teprve jednatřicet let a už čekala své deváté – nejmladší – dítě. Některé z nich už zemřely jako malé. Jaký asi bude osud tohoto miminka? Konstancie netušila, jestli to bude kluk, nebo holka. Tehdy ještě neexistovaly lékařské přístroje, jaké známe dnes, podle kterých se dá poznat už v maminčině bříšku pohlaví dítěte. Ani doktorů nebylo dostatek, neexistovaly léky, jaké máme dnes. To všechno museli lidé teprve vynalézt a vyvinout. I proto umírali lidé docela mladí.

Jedné noci probudil královnu Konstancii zlý sen. Zdálo se jí, že byla v královské šatně. Prohlížela si všechny své královské šaty. Byly nádherné, dlouhé, vyšívané barvami i zlatem, se zlatými sponami a ozdobami, se spoustou drahokamů a perel. A bylo jich hodně. Která žena nebo dívka by si nepřála mít krásné šaty? Jenomže najednou mezi nimi uviděla obyčejný, dokonce ošklivý, šedočerný plášť a na něm byl hrubý provaz. Vyděsilo ji, co dělá mezi jejími krásnými šaty. Kdo ho tam dal? A proč by ho měla nosit? Co to znamená? Najednou zjistila, že je to vlastně hábit, jaký nosí řádové sestry. A slyšela hlas, který jí řekl, že to není její šat, ale šat její dcery. Nevěděla, jestli má tomu snu věřit nebo se ho bát. Možná byla zmatená a zneklidněná. Hlas řekl, že to je šat dcery, takže miminko, co se narodí, bude dcera.

Netrvalo dlouho a narodila se opravdu holčička. Byla nejmladším dítětem Přemysla Otakara I. a Konstancie Uherské. Rozhodli se jí dát jméno Anežka podle Anežky Římské. I ona byla z bohaté rodiny, ale rozhodla se pro život s Pánem Ježíšem. Anežka Česká, stejně jako Anežka Římská, je často na obrázcích s beránkem. Je to symbol pro Pána Ježíše, Beránka Božího. Je to proto, že latinsky beránek se řekne Agnus a Anežka je latinsky Agnes.

 

Úkol:

Mé křestní jméno:

– najdi, jak vzniklo tvé křestní jméno a co znamená.

– máš-li jméno svatého nebo biblické postavy, znáš její příběh?

– kdy máš svátek?

– znáš i den svého křtu?

– jak si necháš nejraději říkat?

– zeptej se rodičů, proč ti vybrali právě takové jméno.

– jak by ses jmenoval, kdybys byl kluk/holka?

 

Symbol:  Beránek

Nástěnka v kostele:

– po splnění úkolu namaluj na kousek papíru (rozměr max. 4×4 cm) symbol beránka, přines jej při nejbližší příležitosti do kostela a nalep na nástěnku do příslušného pole. Bude se nám tak plnit nástěnka symboly připomínajícími svatou Anežku.

 

Příští dětská mše bude 13. října.

Share this Post